NOUTATISolutii customizate in achizitii publice

Modificari ale termenelor de organizare in cadrul procedurilor de achizitii publice 30 Apr 2013

Guvernul a adoptat, marti, 23 aprilie 2013, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata prin Legea nr. 337/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform informatiei de presa postata pe site-ul Guvernului, masura de limitare a termenelor de organizare a procedurilor de achizitii publice a fost adoptata in vederea accelerarii procedurilor in scopul cresterii eficientei activitatii sectorului public.

“Datorita importantei deosebite pe care sectorul achizitiilor publice il are in prezent atat in ceea ce priveste ponderea in totalul economiei nationale cat si in ce priveste impactul asupra bunei derulari a serviciilor publice de orice fel, s-a impus adoptarea de masuri care sa permita o accelerare a procedurilor de achizitie in vederea cresterii eficientei activitatii sectorului public. Principalele tipuri de proceduri de achizitie publica utilizate la atribuirea contractelor de valori medii si mari (licitatie deschisa, licitatie restransa, dialog competitiv si negociere cu publicarea anuntului) contin in structura lor mai multe etape obligatorii de a caror durata de derulare depinde si durata totala a procedurii. Acele etape a caror durata depinde exclusiv de actiunea/inactiunea functionarilor autoritatii contractante sunt etapa de selectare a candidaturilor, etapa de derulare a dialogului si etapa de evaluare a ofertelor. In practica s-a constatat ca tocmai aceste etape (si nu etapele care depind de ofertanti) sunt mari consumatoare de timp, de multe ori existand indicii clare care sa ateste existenta unei tergiversari nejustificate a momentului adoptarii deciziei finale de catre comisia de evaluare.
In baza acestor date, pentru cresterea eficientei procesului de achizitie publica se propune introducerea de termene limita pentru fiecare etapa a procedurilor principale de achizitie care depinde exclusiv de vointa si actiunea autoritatii contractante in cauza.”

Termenele in discutie au fost stabilite dupa cum urmeaza:

Procedura Etapa procedurii Termen maxim in vigoare (zile) Termen maxim propus (zile)
Licitatie deschisa Evaluarea ofertelor 25 + prelungire nedeterminata 35
Licitatie restransa Selectarea candidatilor Nu exista 15
Licitatie restransa Evaluarea ofertelor 25+ prelungire nedeterminata 35
Dialog competitiv Preselectia candidatilor Nu exista 15
Dialog competitiv Dialogul cu candidatii Nu exista 120
Dialog competitiv Evaluarea ofertelor 25+prelungire nedeterminata 35
Negociere cu publicare Preselectia candidatilor Nu exista 15
Negociere cu publicare Evaluarea ofertelor 25+prelungire nedeterminata 35

Sursa: www.guv.ro