NOUTATISolutii customizate in achizitii publice

Un buton numit... anunt 28 Oct 2013

22.10.2013 este data de la care beneficiarii privati de fonduri europene, aplica o noua procedura in cadrul achizitiilor pe care trebuie sa le organizeze pentru cheltuirea banilor obtinuti prin finantarile indicate, aprobata prin Ordinul 1120/2013 emis de Ministerul Afacerilor Europene.

O noua procedura, evident un set nou de reguli.

Prima dintre acestea: publicitatea. Pentru publicitate a fost generat pe site-ul www.fonduri-ue.ro, un buton, minuscul, in partea dreapta a paginii de start, numit „achizitii privati”,  unde, pe baza de user si parola, obtinute prin intermediul unor  adrese de mail apartinand unor angajati din cadrul AM-urilor sau OI-urilor trebuie postate toate anunturile de publicitate aferente  procedurilor de achizitie mai mari de 30.000/100.000 euro, dar mai mici de 200.000/5.000.000 euro.

A doua:  documentele achizitiei. Singurul document prin care se pare ca urmeaza a se „explica”  potentialilor ofertanti obiectivul achizitiei  reprezinta „specificatiile tehnice”, respectiv descrierea obiectului achizitiei, insa fara aspecte procedurale, fara detalii de elaborare, fara criterii clare si obiective de departajare. Ordinul tace cu privire la stabilirea eventualelor cerinte minime de calificare.   Ordinul tace cu privire la criteriile de atribuire.

A treia: atribuirea.  Atribuirea se realizeaza potrivit noului Ordin prin realizarea unei note justificative in care sa se precizeze de ce a fost ales un ofertant in detrimentul altuia, urmand ca anuntul de atribuire sa fie postat accesand acelasi „buton”.

 

PS astazi am vazut primul anunt. Niciun citeriu enuntat sau explicat ci doar mentiunea „avantaj” la rubrica destinata criteriului de atribuire.

 

Succes!

Diana Spinciu